Riscul unui atac cibernetic reprezintă o amenințare reală și iminentă. Un atac cibernetic este modul în care criminalii cibernetici (hackers) lansează un atac prin care se folosesc de unul sau mai multe computere împotriva unuia sau mai multor computere sau rețele.
Un astfel de atac poate să dezactiveze un computer, să sustragă date, sau să se folosească de un computer compromis pentru a lansa alte atacuri în rețea. Criminalii cibernetici se folosesc de o varietate de metode pentru a lansa un atac cibernetic.
Hackerii sunt din ce în ce mai creativi și vin cu tot felul de noi metode pentru a sparge un sistem de operare.
Riscul de a suferi un atac cibernetic a crescut alarmant de mult. Cu toate acestea, un atac cibernetic se poate, de cele mai multe ori, preîntâmpina. Cea mai bună soluție pentru incidentele cibernetice este prevenirea lor, prin asigurarea unui nivel adecvat de securitate cibernetică a sistemelor și rețelelor utilizate.
Astfel, este esențial să ai o rețea securizată, pregătită să depășească orice încercare de hacking.
Sunt câțiva pași pe care ar trebui să îi urmezi pentru a te asigura că vei scăpa de teama unui posibil atac. Îi găsești mai jos.
ATENȚIE! Nu este suficient să respecți doar o parte din ei, ci preferabil ar fi să îi pui pe toți în aplicare. Numai așa vei putea sta liniștit că sistemele de operare / rețeaua afacerii tale funcționează eficient, iar membrii echipei și clienții tăi nu își vor pierde încrederea în ea datorită imposibilității protejării datelor lor personale.
Și da, poate ți se pare ireal, dar atacurile cibernetice au luat avânt în ultima vreme inclusiv și în România.
Soluția pentru apărarea împotriva unui data-breach este un sistem de securitate end-to-end care se întinde pe toată rețeaua. Cu un sistem potrivit, poți consolida gestionarea mai multor device-uri dintr-o singură parte. Acest lucru îți permite să corelezi evenimentele din toate mediile de rețea, serviciile cloud și infrastructurile mobile.
Data-breach-ul poate să fie accesat pe mai multe căi de atac. Un antivirus nu este suficient pentru a preveni o încălcare majoră a datelor. De fapt, dacă te bazezi doar pe protecția antivirus, îți vei lăsa expuse punctele finale (endpoints), cum ar fi desktopurile și laptopurile.
Cu siguranță știi deja pe de rost sfatul tuturor platformelor de a-ți alege o parolă puternică atunci când creezi un cont nou. Întrebarea este: faci cum ți se zice?
Noi îți recomandăm să nu utilizezi o parolă cu o semnificație pentru tine, cum ar fi numele tău sau al cuiva drag, un obiect cu valoare sentimentală etc. În schimb, optează pentru ceva relativ complicat, care să conțină cel puțin un caracter special (, . ! și așa mai departe), o majusculă și o cifră.
Notează-ți apoi parola într-un carnețel, în notițele telefonului sau oriunde ai acces doar tu, și o vei găsi rapid dacă ai nevoie de ea.
O posibilitate frecventă de hacking este aceea prin care un algoritm sofisticat introduce numele de utilizator și face teste pentru a descoperi parola.
Prin urmare, nu ușura acest proces alegând numele de utilizator clasic "admin". Orientează-te mai degrabă spre o variație a numelui tău sau altceva asemănător.
Un audit de securitate ia în considerare natura dinamică a organizației, precum și modul în care organizația gestionează securitatea informațiilor.
Instruiește-ți angajații cu privire la importanța raportării scurgerilor suspecte de securitate a datelor sau încălcări ale securității datelor. Creează o procedură internă în care să descriii modul în care angajații ar trebui să gestioneze, să elimine, să recupereze și să trimită date. Angajații au nevoie, de asemenea, de instruire cu privire la tipurile de atacuri moderne de phishing.
Backup-ul se referă la salvarea unor date într-un mediu exterior.
Ocupă-te cu regularitate de copierea de rezervă a tuturor datelor aflate în sistemele tale de operare sau rețea. În acest mod, nu vei pierde nimic important și îți vei îmbunătăți securitatea online în situația unui atac cibernetic.
Nu te loga de pe un dispozitiv oarecare pe sistemele de operare și rețea, pentru că nu știi niciodată ce viruși poate ascunde acesta. De ce să îți asumi riscuri inutile?
Mai bine separă munca de timpul liber prin existența a două laptop-uri sau calculatoare – unul sau una pentru fiecare activitate.
Învață-i și pe angajații tăi să procedeze la fel. Nu de alta, însă atacurile informatice apar de multe ori din locuri pe care le-ai putea crede absolut inofensive.
Securitatea pe internet (sau internet security) se poate face și prin implementarea unei rețele private de acces. Această modalitate ajută mai ales atunci când angajații lucrează de acasă.
Pur și simplu pentru a accesa sistemele de operare vor trebui să se conecteze mai întâi la rețeaua privată a companiei, care poate folosi de la metode banale de autentificare (cum ar fi autentificarea în doi factori) și până la cele mai avansate tehnologic (precum amprenta).
Cu un VPN, datele sunt mereu în perfectă siguranță și hackerilor le este automat mai greu să se infiltreze pentru a le fura.
Spamul este în floare. Si da, spam-urile sunt absolut enervante pentru noi toți și din nefericire, nu ai multe opțiuni împotriva lor.
Important este să nu deschizi niciodată un link inclus acolo și nici sa nu dai informații confidențiale, personale ori mai rău, datele contului bancar. Hackerii reușesc chiar și să creeze, de exemplu, conturi de email aproape identice cu cele ale colegilor de birou.
Nu uita că detaliile fac întotdeauna diferența!
Firewall-ul este o modalitate prin care te poți proteja de atacurile cibernetice directe, cum sunt încercările de a identifica parola de conectare la sistemele de operare / rețea prin intermediul unui algoritm sau trimiterea unui flux mare de date spre server cu intenția de a-l bloca.
Există variantă de firewall atât pentru Windows, cât și pentru Linux. Profită de oportunitățile pe care ți le oferă!
Știm că te solicită activitățile de zi cu zi de la muncă și că este simplu să pierzi din vedere diverse actualizări de softuri sau ale dispozitivelor electronice pe care le folosești.
Totuși, acestea nu sunt făcute doar de dragul de a fi. Ele îmbunătățesc constant diferite funcții ce contribuie la o mai bună securitate. În acest fel, scad semnificativ șansele de a te lovi de un atac cibernetic.
Probabil ai văzut această opțiune la conectarea pe Facebook. Este un procedeu util, ce poate fi adaptat inclusiv și pentru sistemele tale de operare sau rețea.
Autentificarea în doi factori implică existența unui al doilea pas după ce introduci parola de conectare. De obicei, asta înseamnă că vei primi un mesaj pe telefon cu un anumit cod pentru conectare sau trebuie să dai acordul (să demonstrezi că ești tu) cu ajutorul unei aplicații mobile.
Efectuarea unei evaluări a vulnerabilității te va ajuta să identifici lacunele, punctele slabe și configurațiile greșite de securitate din mediile tale fizice și virtuale.
CG&GC HiTech Soluitions îți poate monitoriza continuu infrastructura și activele IT pentru vulnerabilități, asigurând astfel managementul vulnerabilității tuturor sistemelor de operare din cadrul companiei. Contactează-ne la telefon 0359 427 369 sau prin email office@cg-hitech.ro.